Spring (op)groeien Amersfoort biedt

Mindfulness voor kinderen

Herkent u dat, dat uw hoofd zo vol zit en u zich zo onrustig voelt, dat u slecht kunt slapen en zich minder kunt concentreren? Herkent u dat, dat uw ademhaling hoog zit op momenten dat u te druk bent of iets spannends voor de boeg hebt? Ook kinderen kennen deze gevoelens: ze voelen zich gespannen als ongekookte spaghetti of hebben een piekerfabriek van binnen. Daarnaast zitten ze ook nog vaak achter een beeldscherm en “moeten” ze van alles; van zichzelf, van school, van anderen en de van de maatschappij. Kortom een hoofd vol prikkels.

Basistraining mindfulness

Via een acht-weekse cursus Mindfulness leren kinderen op te merken wat ze doen, denken en voelen op het moment dat het er is. Zonder meteen te hoeven reageren, te (ver)oordelen of er helemaal in mee te gaan. Kinderen leren hun binnenwereld beter begrijpen en accepteren en worden zich bewust van hun automatische piloot. Kinderen leren luisteren naar hun eigen lichaam, ontspannen, concentreren en aardig zijn voor zichzelf en anderen.

In de lessen doen we oefeningen met onze ademhaling, luisteren we naar mooie verhalen (meditaties), ontdekken we ons lichaam via lichamelijke oefeningen (yoga) en gaan we aan de slag met onze zintuigen. Ook doen we oefeningen via bijvoorbeeld spel, tekenen en knutselen.

Herkent u uw kind in onderstaande beschrijvingen? Dan kan een cursus Mindfulness uw kind mooie handvatten bieden!

 • Mijn kind is snel afgeleid.
 • Mijn kind kan moeilijk in slaap komen.
 • Mijn kind heeft vaak een vol hoofd met gedachten.
 • Mijn kind is vaak moe.
 • Mijn kind heeft negatieve gedachten over zichzelf of over wat het kan.
 • Mijn  kind is verlegen of onzeker?
 • Mijn kind vindt het lastig om met emoties (boos, bang, verdriet etc) om te gaan.

Mindfulness is een vaardigheid die uw kind kan aanleren, net als rekenen en taal. U helpt uw kind de vaardigheid onder de knie te krijgen door samen met hem/haar te oefenen, via de opdrachten die uw kind  mee krijgt voor thuis.

Mindfulness en creatieve expressie

Deze training volgt dezelfde lesopbouw als de basistraining. Met als toevoeging dat de handvatten die mindfulness biedt worden verankerd via creatieve expressie. Creatieve expressie nodigt kinderen uit om zich beeldend uit te drukken en het geleerde op een speelse en leuke manier concreet te maken. Deze training wordt gegeven in samenwerking met Marca Hanegraaff van Kids & Mindfulness.

Kadootje voor jezelf

Uw kind maakt via drie workshops kennis met handvatten van Mindfulness. We gaan aan de slag met ons eigen weerbericht,  de spagettitest, de golven van de zee en we gaan stilzitten als een kikker. Dit doen we samen met onze ademhaling, ons lijf en onze zintuigen! We gaan lekker bewegen, een keer naar buiten, dingen maken en luisteren naar mooie verhalen.

Mindful-wandelen

Ga je met me mee, je verwonderen over de natuur? We gaan  op pad met onze zintuigen: Horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Of we maken een thema wandeling met onderweg yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Voor kinderen en hun ouders en/of vriend(in).

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining (Mindfulness) in de afgelopen 30 jaar en vindt nog steeds plaats. In 2010 is onderzoek gedaan naar het effect van Mindfulness bij jonge kinderen, aan de UvA te Amsterdam. Zowel bij kinderen als bij volwassenen zijn de effecten van Mindfulness:

 • Verhoging van concentratie (betere leerprestaties).
 • Toenemende vaardigheid in het omgaan met emoties, frustraties, pijn en stress.
 • Langdurige en waarneembare afname van klachten zoals vermoeidheid, stressklachten, ziekteverzuim, piekeren en slapeloosheid.
 • Opvallende toename in de mogelijkheid tot ontspanning van lichaam en geest.
 • Meer energie, balans en plezier in het leven.
 • Meer verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de leefomgeving.
 • Verbetering van het geheugen, vooral op spannende momenten zoals toetsen en spreekbeurten.