Mindfulness voor kinderen

Mindfulness betekent opmerkzaamheid. Via een cursus mindfulness leert uw kind op te merken hoe het met hem/haar is en wat hij/zij nodig heeft. Mindfulness is een vaardigheid die uw kind kan aanleren, door het te oefenen. Net als bij rekenen en taal. Uw kind leert dingen als: lekker slapen, ontspannen, stoppen met piekeren, concentreren, verdraagzaamheid, geduld, trots zijn op zichzelf, aardig zijn voor zichzelf en voor een ander, omgaan met faalangst, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid etc. Ook leert uw kind omgaan met de weersomstandigheden van het leven, zoals angst, verdriet, boosheid, echtscheiding, rouw, onverwachte situaties. 

Ons dagelijks leven maakt dat vooral het hoofd van onze kinderen op volle toeren draait. Mindfulness geeft aandacht aan ook de rest van het lijf! Mindfulness helpt (hun hoofd) ontspannen, door gebruik te maken van hun zintuigen en hun ademhaling. Het geeft hen een praktisch handvat waarmee ze zich bewust worden hoe het met henzelf is, wat ze nodig hebben en om op zichzelf te vertrouwen.  

In de lessen komen lichamelijke oefeningen (yoga) en mooie verhalen (meditaties) aan bod. We oefenen dingen die voor de meeste kinderen nieuw en soms ook gek zullen zijn, dit mag! We kunnen persoonlijke dingen bespreken en van/met elkaar leren. Niks moet. Je kind bepaalt zelf of hij luistert, vertelt, meedoet of kijkt. We hebben plezier met elkaar en er kan een traan vallen.  De kinderen krijgen opdrachtjes mee voor thuis. U helpt uw kind de vaardigheden te leren door samen met hem/haar te oefenen. Tijdens de les wordt gewerkt met metaforen zoals: de wensboom, binnenbios, spaghettitest, geheugenspier, aandachtspier, het weerbericht, staan als een boom, stralen als een ster etc. Deze woorden spreken kinderen tot de verbeelding!  Deze mindfulness-cursus is voor kinderen van 4-12 jaar.  

Vorm

 • 8 lessen van een uur
 • cursus aan een kleine groep, die bestaat uit 3-8 kinderen, bij mij thuis 
 • cursus aan een klas/groep kinderen op de basisschool bij voorkeur in samenwerking met de docent van de groep
 • individuele cursus bij mij thuis
 • datum en tijd worden in overleg gepland

Workshops voor ouders en professionals 

Kinderen en emoties

 “Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen aan gedrag”  Deze omschrijving over opvoeden vormt de basis van deze workshop. De basis emoties: blij, bang, bedroefd en boos zijn de rode draad. Daarnaast komt de ontwikkeling van kinderen aanbod. De workshop bestaat voor een deel uit informatie en voor een deel uit samen oefenen. We oefenen aan de hand van situaties die we thuis of op ons werk meemaken. Deze workshop is voor ouders van kinderen van 2-12 jaar en voor professionals die met deze doelgroep werken. 

Vorm 

 • workshop aan een groep van minimaal 4 deelnemers 
 • workshop op locatie (b.v. op de peuterspeelzaal, school, mama/papa-café of bij u thuis) of bij mij thuis 
 • datum en tijd worden in overleg gepland 

Varianten 

 • verkorte workshop van 1,5 uur
 • workshop van 3 bijeenkomsten van 2,5 uur 

Het opgroeiende kind 

Workshop over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het opgroeiende kind van 0-12 jaar. Hierbij kunt u denken aan; (peuter)puberteit, spelen, seksualiteit van het kind, beeldschermgebruik, zindelijkheid, slapen, eten, grenzen stellen/nee-zeggen etc. De workshop wordt op maat gemaakt. 

Vorm

 • workshop aan een groep van minimaal 4 deelnemers 
 • workshop van 1, 5 uur
 • workshop op locatie (b.v. op de peuterspeelzaal, school, mama/papa-café of bij u thuis) of bij mij thuis
 • datum en tijd worden in overleg gepland

Buiten, bewegen en ontspannen: 

Buiten zijn, samen als ouder met je kind, ontspant verbindt en geeft plezier! Mindful-wandelen start met een groep van minimaal 3 ouders en 3 kinderen. Deze activiteit duurt 1-1,5 uur. Datum en tijd worden in overleg gepland.