Spring (op)groeien Amersfoort biedt

Mindful ouderschap

Herkent u dat, dat ouderschap voelt als spelen met de golven van de zee? Dat ouderschap ook kan voelen als een onstuimige zee waarvan de golven u overspoelen? De cursus “mindful ouderschap” leert u te surfen op de golven van de zee die er altijd zullen zijn. En als strandwacht aanwezig te zijn bij uw kind met al zijn gevoelens, gedachten, ervaringen en daaruit voortkomend gedrag.

De cursus ondersteunt u in goede zelfzorg. U maakt kennis met ademhalings-,yoga- en mediatieoefeningen. U wordt zich bewust van uw helpende en niet helpende gewoontes en dat u hierin keuzes kunt maken. Vanuit meer rust en ontspanning ontstaat meer ruimte om met aandacht ouder en opvoeder te zijn voor uw opgroeiende kinderen. De cursus is géén opvoedcursus. Het is wel mogelijk om op een ander moment tijd te nemen voor opvoedvragen.

In elke les staat een thema centraal, zoals; aandacht, waarnemen, gedachten, gevoelens, stressvolle gebeurtenissen, communicatie, compassie en vertrouwen. De thema’s vertalen we naar het leven van alledag: het nu.

U helpt uzelf en uw kind mindfulness te ontdekken en toe te passen, door wekelijks thuis te oefenen.

Deze 8-weekse cursus wordt aangeboden in een kleine groep en individueel. U Kunt ook samen met uw partner deelnemen aan de cursus.

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Herkent u dat, dat uw hoofd zo vol zit en u zich zo onrustig voelt, dat u slecht kunt slapen en zich minder kunt concentreren? Dat uw ademhaling hoog zit op momenten dat u te druk bent of iets spannends voor de boeg hebt? Ook kinderen kennen deze gevoelens: ze voelen zich gespannen als ongekookte spaghetti of hebben een piekerfabriek van binnen. Daarnaast zitten ze ook nog vaak achter een beeldscherm en “moeten” ze van alles; van zichzelf, van school, van anderen en de van de maatschappij. Kortom een hoofd vol prikkels.

Via een 8 of 10-weekse cursus Mindfulness leren kinderen op te merken wat ze doen, denken en voelen op het moment dat het er is. Zonder meteen te hoeven reageren, te (ver)oordelen of er helemaal in mee te gaan. Kinderen leren hun binnenwereld beter begrijpen en accepteren en worden zich bewust van hun automatische piloot. Kinderen leren luisteren naar hun eigen lichaam, ontspannen, concentreren en aardig zijn voor zichzelf en anderen.

In de lessen doen we oefeningen met onze ademhaling, luisteren we naar mooie verhalen (meditaties), ontdekken we via oefeningen (yoga) wat ons lichaam ons te vertellen heeft, en gaan we aan de slag met onze zintuigen. Ook doen we oefeningen via bijvoorbeeld spel, tekenen en knutselen.

Herkent u uw kind in onderstaande beschrijvingen? Dan kan een cursus Mindfulness uw kind mooie handvatten bieden!

 • Mijn kind is snel afgeleid.
 • Mijn kind kan moeilijk in slaap komen.
 • Mijn kind heeft vaak een vol hoofd met gedachten.
 • Mijn kind is vaak moe.
 • Mijn kind heeft negatieve gedachten over zichzelf of over wat het kan.
 • Mijn  kind is verlegen of onzeker
 • Mijn kind vindt het lastig om met emoties (boos, bang, verdriet etc) om te gaan.

U helpt uw kind mindfulness te ontdekken en toe te passen, door thuis wekelijks samen met hem/haar te oefenen.

Deze 8-weekse cursus wordt aangeboden in een kleine groep en individueel.

Mindful-wandelen

Ga u met me mee, u verwonderen over de natuur? We gaan op pad met onze zintuigen; horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Of we maken een thema wandeling met onderweg yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Deze wandeling is geschikt voor volwassenen en ouders met kinderen vanaf twee jaar.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining (Mindfulness) in de afgelopen 30 jaar en vindt nog steeds plaats. In 2010 is onderzoek gedaan naar het effect van Mindfulness bij jonge kinderen, aan de UvA te Amsterdam. Zowel bij kinderen als bij volwassenen zijn de effecten van Mindfulness:

 • Verhoging van concentratie (betere leerprestaties).
 • Toenemende vaardigheid in het omgaan met emoties, frustraties, pijn en stress.
 • Langdurige en waarneembare afname van klachten zoals vermoeidheid, stressklachten, ziekteverzuim, piekeren en slapeloosheid.
 • Opvallende toename in de mogelijkheid tot ontspanning van lichaam en geest.
 • Meer energie, balans en plezier in het leven.
 • Meer verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de leefomgeving.
 • Verbetering van het geheugen, vooral op spannende momenten zoals presentaties, toetsen en spreekbeurten.