Spring (op)groeien Amersfoort e.o. biedt

Mindfulness voor kinderen

Herkent u dat, dat uw hoofd zo vol zit en u zich zo onrustig voelt, dat u slecht kunt slapen en zich minder kunt concentreren? Herkent u dat, dat uw ademhaling hoog zit op momenten dat u te druk bent of iets spannends voor de boeg hebt? Ook kinderen kennen deze gevoelens: ze voelen zich gespannen als ongekookte spaghetti of hebben een piekerfabriek van binnen. Daarnaast zitten ze ook nog vaak achter een beeldscherm en “moeten” ze van alles; van zichzelf, van school, van anderen en de van de maatschappij. Kortom een hoofd vol prikkels.

Basistraining mindfulness

Via een acht-weekse cursus Mindfulness leren kinderen op te merken wat ze doen, denken en voelen op het moment dat het er is. Zonder meteen te hoeven reageren, te (ver)oordelen of er helemaal in mee te gaan. Kinderen leren hun binnenwereld beter begrijpen en accepteren en worden zich bewust van hun automatische piloot. Kinderen leren luisteren naar hun eigen lichaam, ontspannen, concentreren en aardig zijn voor zichzelf en anderen.

In de lessen doen we oefeningen met onze ademhaling, luisteren we naar mooie verhalen (meditaties), ontdekken we ons lichaam via lichamelijke oefeningen (yoga) en gaan we aan de slag met onze zintuigen. Ook doen we oefeningen via bijvoorbeeld spel, tekenen en knutselen.

Herkent u uw kind in onderstaande beschrijvingen? Dan kan een cursus Mindfulness uw kind mooie handvatten bieden!

 • Mijn kind is snel afgeleid.
 • Mijn kind kan moeilijk in slaap komen.
 • Mijn kind heeft vaak een vol hoofd met gedachten.
 • Mijn kind is vaak moe.
 • Mijn kind heeft negatieve gedachten over zichzelf of over wat het kan.
 • Mijn  kind is verlegen of onzeker?
 • Mijn kind vindt het lastig om met emoties (boos, bang, verdriet etc) om te gaan.

Mindfulness is een vaardigheid die uw kind kan aanleren, net als rekenen en taal. U helpt uw kind de vaardigheid onder de knie te krijgen door samen met hem/haar te oefenen, via de opdrachten die uw kind  mee krijgt voor thuis.

Mindfulness en creatieve expressie

Deze training volgt dezelfde lesopbouw als de basistraining. Met als toevoeging dat de handvatten die mindfulness biedt worden verankerd via creatieve expressie. Creatieve expressie nodigt kinderen uit om zich beeldend uit te drukken en het geleerde op een speelse en leuke manier concreet te maken. Deze training wordt gegeven in samenwerking met Marca Hanegraaff van Kids & Mindfulness.

Kadootje voor jezelf

Uw kind maakt via drie workshops kennis met handvatten van Mindfulness. We gaan aan de slag met ons eigen weerbericht,  de spagettitest, de golven van de zee en we gaan stilzitten als een kikker. Dit doen we samen met onze ademhaling, ons lijf en onze zintuigen! We gaan lekker bewegen, een keer naar buiten, dingen maken en luisteren naar mooie verhalen.

Mindful-wandelen

Ga je met me mee, je verwonderen over de natuur? We gaan  op pad met onze zintuigen: Horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Of we maken een thema wandeling met onderweg yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Voor kinderen en hun ouders en/of vriend(in).

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining (Mindfulness) in de afgelopen 30 jaar en vindt nog steeds plaats. In 2010 is onderzoek gedaan naar het effect van Mindfulness bij jonge kinderen, aan de UvA te Amsterdam. Zowel bij kinderen als bij volwassenen zijn de effecten van Mindfulness:

 • Verhoging van concentratie (betere leerprestaties).
 • Toenemende vaardigheid in het omgaan met emoties, frustraties, pijn en stress.
 • Langdurige en waarneembare afname van klachten zoals vermoeidheid, stressklachten, ziekteverzuim, piekeren en slapeloosheid.
 • Opvallende toename in de mogelijkheid tot ontspanning van lichaam en geest.
 • Meer energie, balans en plezier in het leven.
 • Meer verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de leefomgeving.
 • Verbetering van het geheugen, vooral op spannende momenten zoals toetsen en spreekbeurten.

Workshops voor ouders, professionals en professionals in opleiding

Baby in huis, samen weet je meer!

Moeder of vader worden, één van de grootste veranderingen in je leven! Een nieuw mensje in je leven om te leren kennen. Je eigen kindje kan je ontroeren en blij maken. En soms ook onzeker en machteloos. Als ouders komen we vragen tegen zoals: Wat kan ik doen als mijn baby huilt, krampjes heeft en/of moeite heeft met slapen? Hoe kan ik mijn kindje troosten? Hoe ontwikkelt mijn baby zich en hoe kan ik met hem/haar spelen? Hoe vind ik mijn ritme samen met mijn baby, mijn relatie, mijn vrienden, werk en vrijetijd? Hoe blijf ik in alle hectiek goed voor mezelf zorgen?

Tijdens de groeps-workshops wisselen we themagericht van gedachten over onderwerpen die we als ouder tegenkomen in het eerste jaar van een baby. We delen kennis, ervaring en wat “werkt” en wat niet. Je vindt erkenning, herkenning en steun bij elkaar en handvatten die passen bij jou als ouder en jouw kindje.

Baby in huis kan je zien als vervolg op centering pregnancy en wordt aangeboden in blokken van vijf workshops van anderhalf uur. De workshop gaat van start bij minimaal drie deelnemers. Als deelnemer bepaal je mede de agenda.

Kinderen en emoties

De workshop van één of drie dagdelen leert ouders, opvoeders en professionals om gaan met én reageren op emoties van kinderen. Als wij als volwassenen verder kijken dan het (vaak ongewenste) gedrag van een kind, zien we wat de onderliggende emotie wil vertellen. Door een kind te helpen deze emotie op een meer gewenste manier te uiten kan het zich ontwikkelen tot een zelfbewuste volwassene vol zelfvertrouwen.

De workshop bestaat voor een deel uit informatie en voor een deel uit samen oefenen. We oefenen aan de hand van situaties die we thuis of op ons werk meemaken.

Het opgroeiende kind en ouderschap

Spring (op)groeien biedt een luisterend oor en denkt mee met vragen/dilemma’s die u tegenkomt in uw rol als ouder of (mede)opvoeder. Spring biedt workshops of een individueel gesprek over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het opgroeiende kind van 0-12 jaar en het ouderschap. Hierbij kunt u denken aan; (peuter)puberteit, omgaan met emoties, spelen, seksualiteit, beeldschermgebruik, zindelijkheid, slapen, eten, grenzen stellen/nee-zeggen etc. De workshop wordt op maat gemaakt. 

(Co-)trainer centering pregnancy/parenting

Spring biedt kennis, ervaring en inspiratie bij centering groepen. Spring levert als co-trainer haar bijdrage aan de groep, gedurende een of meerdere bijeenkomsten geënt op thema’s naar wens (zie links: Centering Healthcare).

Ontwikkelen van cursussen m.b.t. het ouderschap en het opgroeiende kind

Spring biedt brede kennis en ervaring op het gebied van ouderschap en het opgroeiende kind, om binnen organisaties groepscursussen te ontwikkelen of te (her) schrijven. Via een gesprek waarin we wensen en mogelijkheden afstemmen kan Spring een cursus voor u ontwikkelen en implementeren in uw organisatie.