Ervaringen spring (op)groeien Amersfoort

Mindful ouderschap:

“Deze cursus heeft ons (vader & moeder) geleerd hoe we met emoties van onszelf en onze kinderen mogen omgaan. In de hevigheid van emoties zijn we nu beter beschikbaar voor ze, zonder onszelf te verliezen. Ze voelen nu dat ze mogen voelen en uiten dat op een veiliger manier. Er is in 8 weken tijd minder strijd, meer verbinding en rust in ons gezin gekomen. Ingrid is een warm en toegankelijk persoon. Ze stelt goede vragen, luistert goed en vult niet in, maar vraagt door. Ze heeft de inhoud zelf doorleefd en met veel ervaring en realiteitszin aan ons doorgegeven. Het heeft onze verwachtingen overtroffen en ons lessen geleerd die we liefst in onze kindertijd al hadden willen meekrijgen van onze ouders!”

“De cursus is echt me-time en het is heel fijn om het samen met andere ouders te doen en ervaringen te kunnen delen. Het is intensief en heerlijk ontspannend tegelijkertijd. Het heeft voor meer rust voor mij en mijn dochter gezorgd. Ik kan vaker uit een lastige situatie stappen en op dat moment zien wat mijn dochter nodig heeft. Ik voel ook beter wat ik zelf nodig heb. Het was een echte eye-opener toen ik ontdekte dat ik pas zei dat ik boos begon te worden op momenten dat ik al echt boos was. Ik dacht dat ik dat op tijd aan gaf, maar dat was dus veel te laat. Het blijft een zoektocht, maar nu kan ik verder oefenen met dat anders te doen.”

“Ingrid / Mindful ouderschap heeft mij handvatten en inzicht gegeven hoe ik zelf in het leven sta en hoe / waarom ik tegen onderwerpen in het leven aankijk. En dat geeft vervolgens weer veel inzicht in mijn eigen reactie / oordeel daarover. Ik ben bewuster in situaties en probeer nu van een afstandje en zoveel mogelijk zonder oordeel naar een situatie / onderwerp te kijken. Dat geeft me vervolgens ook weer inzicht in de opvoeding van mijn kinderen. Waarom doe ik de dingen die ik doe en reageer ik zoals ik reageer? Ik kan rustiger op situaties reageren door heel even bij een situatie in te tunen en stil te staan zonder direct primair te reageren – althans dat probeer ik 🙂 Doordat er in de cursus ook veel oefeningen waren met je kind, kwam ik tot andere gesprekken met mijn zoon. Dat gaf een verdieping en openheid die ik heel waardevol vind. Wanneer hij minder goed in zijn vel zit, heb ik nu de kennis en handvatten hoe hem verder te helpen. Dat voelt heel erg goed.”

“De cursus heeft ervoor gezorgd dat ik me nog meer bewust ben van het feit dat het goed is om pauzes in te lassen en meditaties te doen om te kunnen ontspannen en/of te voelen hoe het met me gaat. Ik lees mijn dochter nu iedere avond voor het slapen gaan een meditatie/ontspanningsoefening voor. Verder probeer ik momenten van echte aandacht voor datgene waar ik mee bezig ben in te passen. Het voelt zo fijn om met een open hart naar mijn dochter te kijken. Dan zie ik helemaal wie ze is en niet hoe ik vind dat iets zou moeten gaan. Geregeld denk ik aan de armband met ‘aardig zijn is leuk’, zelfs als ik hem niet draag. En de zin ‘alles verandert’ helpt me door minder prettige momenten heen. Mijn dochter ervaart ook meer rust.”

Van kinderen

Meisje van 11 jaar: “Ingrid is altijd heel belangstellend. Ik heb van haar en de cursus geleerd dat ik dingen kan bereiken zonder stress (of te stressen). ”

Meisje van 11 jaar tijdens de cursus: ”Hallo allemaal, Ik heb een paar jaar geleden een mindfulness cursus gedaan bij Ingrid en heb hier veel van geleerd. Daarom vind ik het belangrijk dat andere kinderen ook deze ervaring kunnen krijgen. Toen ik begon aan de cursus dacht ik dat het me zou helpen met concentreren op school en er ook minder stress door zou ervaren. Dat was inderdaad het geval en het heeft me onverwacht jaren later ook geholpen toen ik nekklachten kreeg en daardoor ook niet kon slapen. Ik heb die nachten alles geprobeerd en ik viel pas in slaap nadat ik terugdacht aan deze cursus en bepaalde oefeningen uitvoerde. Ik wil Ingrid hier graag voor bedanken en ik hoop dat ik er nog jaren iets aan heb! Dit wens ik ook veel andere kinderen toe.”

Van ouders

“Mijn dochter van 11 jaar is met plezier naar de mindfulness lessen gegaan, ook al was het buiten schooltijd. Thuis heb ik gemerkt dat mindfulness betekenisvol is geworden in haar leven: regelmatig vraagt ze voor het slapen gaan of we even een ‘kikker’ zullen luisteren. Ze valt dan tijdens de mediatie al in slaap – wat bijzonder is, want mijn dochter heeft best wat onrust gehad rond het slapen in de afgelopen jaren. Veel dank voor de fijne begeleiding van mijn dochter en ook voor je prettige manier van communiceren met mij als ouder.”

“Mijn zoon van 8 jaar kwam om zijn concentratie te verbeteren, dat is natuurlijk niet in 8 lessen volledig opgelost, maar ik zie dat hij zich vaker bewust is van zichzelf. Hij vraagt ’s avonds om een meditatieoefening en gaat dan ook echt lekkerder slapen. Hij gebruikt de taal uit de cursus, kalmte en rust en begrijpt het ook als ik die taal gebruik. Mijn zoon accepteert het als hij wordt aangesproken en kan sneller schakelen als hij merkt dat hij niet ‘handig’ reageert op zijn broertje. Het doet een/mijn kind goed om op deze manier met zichzelf bezig te zijn. Hij krijgt nieuwe inzichten en leert te voelen wat goed voelt. Een prachtige manier om jezelf te leren accepteren zoals je bent en met handvatten aan de slag te gaan om op moeilijke momenten door te kunnen gaan. Wat een fantastisch mens ben je! Niet alleen mijn zoon heeft een heleboel geleerd, ik ook. In momenten van drukte verval ik in mopperen, stress en lukt het niet altijd om positief te blijven. Jouw open blik naar de kinderen heeft mijn ogen ook weer geopend.”

“Mijn dochter van 8 jaar en ik hebben de Mindfulness cursus als zeer positief ervaren. Zij volgde de cursus op school in een groepje van 5 kinderen. Mijn dochter ging met plezier naar de cursus en kwam er ontspannen van thuis. Het groepsproces in de cursus, waarbij je niet alleen jezelf, maar ook anderen accepteert (ook als iemand anders doet dan jij zou willen ) vond ik mooi om te zien. Ingrid heeft de kinderen een veilig en vertrouwd gevoel gegeven zodat zij goed zichzelf konden zijn en open en eerlijk konden zijn. Hierdoor hebben zij goed kunnen leren en samenzijn. Een erg fijne oefening vindt mijn dochter de meditatie voor het slapengaan, even het hoofd leeg maken. Ik heb het idee dat mijn dochter zich meer bewust is van haar emoties en deze beter kan accepteren en uiten en dat ze beter kan relativeren dan voorheen. Ook ik heb langs de zijlijn veel geleerd door de cursus, voor mij had Ingrid tips en inzichten over de omgang met mijn dochter. Ik zou de cursus zeker aanraden aan anderen, omdat ik denk dat de Mindfulness cursus kinderen (en ongetwijfeld ook volwassenen) kan helpen om wat bewuster met hun gevoelswereld om te gaan en meer begrip hier voor te hebben en zo ook voor anderen. De omgang met Ingrid heb ik als erg prettig ervaren, haar betrokkenheid en inzichten waren erg fijn.”

“Mijn dochter van 9 jaar heeft de mindfulness training gedaan bij Ingrid. Zij ging er altijd graag heen en blijft nu steeds vragen wanneer ze weer eens op cursus mag bij Ingrid. Ze gebruikt ook nog steeds wat ze geleerd heeft. Zo was ze laatst heel erg verdrietig en boos omdat school ineens niet doorging. Toen pakte ze spontaan een mindfulness oefening erbij en werd weer rustig. Echt heel fijn!”

“De mindfulness lessen van Ingrid hebben mijn zoon (van 10 jaar) geholpen om milder naar zichzelf en de wereld om hem heen te kijken.”

”Wat wij heel bijzonder aan Ingrid vinden is dat ze iedereen in zijn waarde laat (en zelfs iedereen in zijn waarde ZET). Ze is gunnend en geniet oprecht van wat anderen leuk vinden of waar anderen goed in zijn. Ingrid is heel positief in hoe ze naar anderen kijkt. Ze kijkt naar talenten en dat iedereen mag ZIJN. Ze heeft het vermogen om mensen ook echt een gevoel van opbloeien te geven (een wauw gevoel over jezelf). Dit is ook wat ze tijdens de cursus meegeeft en onze dochter heeft geleerd: je bent goed zoals je bent en in wat je doet. Gewoon (tevreden met) jezelf zijn!”

Zou je de mindfulness cursus aanraden aan andere kinderen?
“Ja, ik denk dat het veel kinderen kan helpen om wat bewuster met hun gevoelswereld om te gaan en meer begrip hier voor te hebben en zo ook voor anderen.